Odborníci odhalují Macu peruánskou, její vliv a účinky na zdraví a tělo

Maca peruánská (Lepidium meyenii) 

Bujně rostoucí Maca byla objevena Indy před 2 tisíci lety, ale její první archeologická naleziště sahají až do roku 1600 před naším letopočtem. Jako první Macu v roce 1843 popsal Gerhard Walpers. Do roku 1999 se jí vypěstovalo více než 1200 hektarů a poptávka po rostlině za dvě poslední desetiletí vzrostla jedenáctinásobně. 

Maca peruánská je dvouletá výživově hodnotná rostlina pěstovaná vysoko ve středních Andách v nadmořské výšce do 4000 až 4500 metrů nad mořem, v nehostinných oblastech intenzivního slunečního záření a prudkého větru, které díky svým extrémním teplotám a skalnaté půdě patří mezi nejhorší polnohospodářské půdy na světě. Pěstuje se také v Peru a v Číně. Maca je mezi jejími kultivovaným druhy považována za jednu z nejvíce tolerantních rostlin v odolnosti vůči mrazu. 

Co na Macu peruánskou hovoří zdravotní odborníci a výzkumy?

Slouží jen pro představu k informačním účelům, nejde o ověřené zdroje! 

Maca - Imunita a regenerace: Informace ve videu od biologa Petra Chobota z Incabotanica

Maca patří do čeledi hořčicovité, má nízko rostoucí kořenový systém, vroubkované listy, které leží blízko u země a vytváří malé, samoopylovací, téměř bílé květy. Část, která se z této rostliny využívá, je kořen, který vypadá jako velká ředkvička nebo řepa, chutí připomíná spíše brambor a má sivě bílou až žlutou barvu. 

Maca peruánská se množí semeny, patří mezi trvalky, pěstuje se však jako jednoletá rostlina. Na vypěstování kořenů je potřeba 7 až 9 měsíců. 

Pro její živiny je v oblastech, kde je nedostatek listové zeleniny a krajina trpí nedostatkem nesprávné stravy a výživy, nevyhnutelnou součástí stravy, čímž se zajišťují pro tělo potřebné živiny a udrží ho zdravé. 

Zajímavost: Věděli jste, že zubní implantáty mohou pomoci zlepšovat příjem živin z potravy, v porovnání s chybějícími zuby? 

Co je obsahem Macy peruánské? 

Výživová hodnota sušeného kořene Macy může obsahovat přibližně: 

  • 60-75 % sacharidů 
  • 10-14 % bílkovin ve formě polypeptidů a aminokyselin (včetně významného množství argininu, serinu, histidinu, kyseliny asparágové, kyseliny glutamové, glycinu, valinu, genylalaninu, tyrozinu, treoninu)
  • 8,5 % vlákniny (vláknina může mít pozitivní vliv na trávicí systém, ale ze začátku může způsobit také průjem. Pozitivem je, že může docházet k regulaci střevního průchodu, a tím zvýšit komfort trávení pro zdravý život) 
  • 2,2 % lipidů 
  • 250 mg vápníku 
  • selen 
  • fosfor 
  • minerální látky
  • beta-ekdyzon 
  • uhlohydráty
  • p-metoxybenzylizotiokyanát (chemický výzkum ukazuje, že údajně může mít afrodiziakální vlastnosti)
  • glukozinoláty (čerstvý kořen obsahuje cca 1 %) 
  • 15 m železa na 100 g sušeného kořene 
  • mastné kyseliny (včetně kyseliny linolové, palmitové a olejové) 
  • aminokyseliny (přítomné jsou zejména 4 alkaloidy, které ještě nebyli kvantifikovány) 
  • 0,05 % až 0,1 % sterolů 
  • alkaloidy
  • třísloviny
  • rostlinné steroly 
  • saponiny
  • sitosteroly
  • stigmasteroly
  • další vitamíny (B1, B2, B12, C, E) a minerály 

Využití a účinky Macy 

Maca - Mocný léčebný prostředek: Informace ve videu od biologa Petra Chobota z Incabotanica

Maca se používá jako potravinový doplněk a též jako lék pro lidi a zvířata. Nejčastěji se využívá v lidovém léčitelství jako rostlinný lék pro zvýšení sexuální a reprodukční funkce a díky svým afrodiziakálním vlastnostem je známá též jako peruánská viagra. 

Tip: Inspirace a tipy, jak vrátit do manželství jiskru.

Považuje se za sexuální stimulant, který pomáhá v boji proti impotenci a erektilní dysfunkci. Klinické studie ukázaly, že Maca má spermatogenní účinky a účinky na zvýšení plodnosti, protože zlepšuje parametr spermií (zvyšuje jejich pohyblivost a počet), zlepšuje sexuální funkce (hlavně kořen Macy – reguluje hormonální rovnováhu) u lidí a má pozitivní vliv na mužský pohlavní hormon androgen. Svoje oblíbené využití si našla i při snižování nežádoucích symptomů menopauzy u žen, obsahuje přírodní fytosteroidy, které pomáhají odstranit některé příznaky, jako jsou návaly horka, podrážděnost a podobně, bez vedlejších účinků, kde kontroluje její příznaky a počet estrogenu v těle, v důsledku čehož je schopna kompenzovat jeho nedostatek. 

Moderní farmakologický výzkum dokázal, že Maca je prospěšná na zvyšování energie, zlepšení paměti a též schopnosti učit se, pomáhá proti únavě a modulaci nervového systému, navrací a posiluje vitalitu, zmírňuje chronickou únavu a zvyšuje odolnost organismu vůči onemocněním, zpomaluje proces stárnutí, posiluje sebevědomí. Při dlouhodobém užívání pomáhá udržet dobrý zrak a sluch u starších lidí napomáhá zachovat pevnost kostí a svalů. 

Tip: Věděli jste, že na sebevědomí má obrovský vliv i způsob našeho oblékání? Znáte hlavní zásady oblékání a dress code pro slavnostní příležitosti

Maca peruánská může mít také účinky: 

  • protirakovinové (může zabraňovat výskytu určitých nádorů nebo mutací v některých buňkách, obsahuje glukosinát: látku s trochu pikantní chutí, která má protirakovinové vlastnosti a je schopna eliminovat poškozené buňky nebo buňky náchylné k mutacím. Maca navíc může zmírnit vedlejší účinky radio a chemoterapie, urychluje růst vlasů, pomáhá organismu rychleji navrátit sílu) 
  • antioxidační 
  • antimikrobiální 
  • imunoregulační 
  • imunostimulační 
  • anti-dysmnezické (zabraňuje poruchám paměti)
  • antidepresivní (má schopnost regulovat hormonální hladinu, bojuje s vedlejšími účinky antidepresiv) – proti úzkosti (léky na spaní a proti úzkosti snižují hladinu libida) 
  • anti-osteoropózní (pomáhá předcházet vzniku osteoporózy a podílí se na její léčbě) 
  • hepatoprotekční (příznivě působí na žlučník a játra) 
  • v případech podvýživy (anémie, nechutenství), taktéž v období rychlého růstu, nebo po překonání těžkých a vysilujících nemocí, nedostatku energie a zvýšené psychické a fyzické zátěži (např. vrcholoví sportovci a lidé, kteří obecně potřebují doplnit sílu a energii, pro kterou se Maca stává běžnou součástí stravy, a tím výrazně zlepšuje jejich výkon a též zabraňuje nadměrnému opotřebení kloubů a šlach) 
  • proti UV záření (zvyšuje hrubost epidermis a stará se o pokožku) 
  • podporuje léčbu akné a růst vlasů
  • ulehčuje hojení ran a regenerační procesy 

Existují důkazy, že kořen Macy v potravě redukuje lipidy = kořenový prášek a etanolové extrakty z něho snižují cirkulující glukózu, což může mít za následek specifický přínos pro pacienty s cukrovkou. 

Maca peruánská a její vysoký podíl zastoupení aminokyselin a jiných výživných látek v kořeni je vhodným doplňkem pro zlepšení endokrinních funkcí a funkcí štítné žlázy, hormonální vyrovnání (udržování tvorby hormonů v rovnováze) a taktéž pro zlepšení imunitního systému (díky vysokému obsahu alkaloidů, hlavně macainu, může stimulovat obranné buňky těla, čímž přispívá k tomu, že je schopna udržet organismus ve stresových situacích uvolněný, čímž snižuje pravděpodobnost poruchy organismu). 

Zajímavostí je, že Maca byla už před roky zařazena do jídelního lístku jako doplněk stravy pro kosmonauty. 

Plodnost a sexuální aktivita 

Maca - Hormonální systém a libido: Informace o mace od biologa Petra Chobota z Incabotanica

Indiáni mají přísloví: Maca má moc darovat bezdětným manželům potomky. 

Prvotní studie, v kterých vědci zjišťovali účinnost Macy z hlediska plodnosti, byly prováděny na zvířatech, hlavně potkanech. Už v roce 1961 bylo zjištěno, že Maxa opravdu plodnost u potkanů zvyšuje a od té doby byl klinický výzkum na sexuální funkce výrazně podporován. Většinu těchto výzkumů hradili dva obchodníci, kteří v USA a zahraničí výrobky prodávali. 

Studie publikovaná v roce 2000 vykonaná prodejcem Macy na potkanech a myších v roce 2001 uvedla i příznivý vliv na produkci, zlepšení počtu a pohyblivosti mužských spermií u 9 zdravých mužů. 

V roce 2002 byl vykonán test sebepojímání na sexuální touhu, kde byly u zdravých mužů dokázány účinky zvýšení libida. 

Sušený kořen Macy obsahuje vysokou koncentraci životně důležitých živin a asi 10 % bílkovin (většinou aminokyselin), čímž by byl vysvětleny její blahodárné účinky. 

Aminokyseliny jsou stavební prvky bílkovin, které jsou potřebné pro zajištění mnohých buněčných funkcí v těle a též pro výrobu neurotransmiterů, dopaminu a noradrenalinu, které přenáší signály v nervovém systému a hrají hlavní roli v procesu sexuálního vzrušení a fyzické výkonnosti během sexu. 

Mezi další aminokyseliny, které jsou v Mace též zastoupeny patří i fenylalanin, tyrozin, histidin (ten je využíván tělem na produkci histaminu, který je důležitý pro sexuální funkce, během ejakulace a orgasmu je zodpovědný za předčasnou ejakulaci nebo neschopnost a těžkosti s dosažením orgasmu, proto je třeba histidin v těchto případech doplňovat) a arginin (pravděpodobně pomáhá při tvorbě oxidu dusnatého, o kterém se předpokládá, že působí proti mužské impotenci, zvyšuje průtok krve do pohlavních orgánů a též zvyšuje produktivitu, hybnost spermií a zvyšuje počet dalších pohlavních aktů). 

Tip: Víte, jak může dialýza ovlivnit sexualitu a partnerské vztahy? Podívejte se na inspirace pro pacienty na domácí dialýze. 

Druhy a účinky podle barevnosti 

Maca - Paměť a deprese: Informace ve videu od biologa Petra Chobota z Incabotanica

Maca peruánská je díky vysokému obsahu výživných látek (vitaminy, omega-3 mastné kyseliny, vláknina, antioxidanty, minerály) ne nadarmo označovaná jako superpotravina. 

V přírodě se nachází 3 druhy Macy: 

  • Maca bílá
  • Maca červená 
  • Maca černá 

Tyto tři druhy Macy se od sebe liší barvou, chutí a taktéž specifickými vlastnostmi. Jejich chuť je podobná chuti sladového karamelu, avšak Maca červená má chuť méně výraznou, jemnější a sladší. 

Maca bílá 

Maca bílá, označovaná jako univerzální, byla odpradávna v andské kultuře využívaná jako potravina, která pomáhala obyvatelům zlepšit jejich fyzické zdraví a výdrž. Maca bílá neobsahuje kofein ani gluten, čímž neovlivňuje centrální nervový systém. 

Maca bílá: jemný mletý prášek 

Specifika Macy bílé: 

  • Viagra v Andách: zvyšuje libido a sexuální touhu, sexuální výkonnost a výdrž u mužů a žen, zabezpečuje lepší průtok krve v těle, včetně pánevní oblasti a taktéž má výrazně příznivý vliv na produkci, počet a pohyblivost mužských spermií, působí jako afrodiziakum 
  • Snižuje stres, únavu a úzkost: má posilující účinek, napomáhá přizpůsobit se nepříznivým podmínkám prostředí, revitalizuje a dodává tělu vzpruhu
  • Zvyšuje energii, fyzický výkon, paměť: je vhodná hlavně pro sportovce, kteří vynakládají výrazné úsilí a potřebují zvýšit příjem energie 
  • Posiluje imunitu a regeneruje organismus: silný antioxidant
  • Snižuje LDL cholesterol, čímž chrání tělo před kardiovaskulárními onemocněními 
  • Snižuje krevní tlak: v případě, že berete léky na tlak, konzulujte užívání Macy s lékařem, případně ho požádejte o přísnější sledování
  • Pomáhá předcházet vzniku cukrovky: díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému glykemickému indexu zpomaluje vstřebávání glukózy v těle 
  • Pomáhá při osteoporóze: obsahuje vysoké procento vápníku, který je základní složkou kostní tkáně 
  • Pomáhá při chudokrevnosti (anémii): díky vysokému obsahu železa a vápníku (potřebného pro činnost srdce, nervů, svalů a srážení krve) 
  • Pomáhá ženám zmírnit příznaky menopauzy: snižuje změny nálad, pomáhá snižovat depresi, podrážděnost, úzkost, nespavost a pocit nedostatku energie, únavu
  • Pomáhá mužům snižovat příznaky v andropauze, v krizi středního věku: snižuje mrzutost, změny nálad, psychické potíže doprovázející pocit méněcennosti, deprese a úzkostné stavy, zvyšuje nedostatek energie a taktéž se chová jako viagra, čímž mužům může napomoci dodat sebevědomí 
  • Pomáhá při hubnutí: díky svému složení zvyšuje pocit sytosti a následně snižuje chutě k jídlu 
  • Ochrana pleti před UV zářením 

Maca červená 

Maca červená se odlišuje barvou. Kořen a vnitřek se od ostatních druhů neliší, proto se účinky jednotlivých prášků Macy od sebe liší jen minimálně. 

Maca červená, jemně mletý prášek 

Kromě výhod, které jsme již zmínili v obsahu Macy bílé, Maca červená je specifická těmito funkcemi: 

  • Posiluje libido u žen: označuje se také jako ženská maca, ovlivňuje dozrávání vajíček, čímž působí na zvýšení plodnosti a zajišťuje hormonální rovnováhu, psychickou, energetickou a mentální pohodu
  • Působí jako adaptogen: zvyšuje odolnost vůči fyzikálním, chemickým nebo biologickým agresorům, dodává energii, uvolňuje mysl, zlepšuje paměť a výdrž, potlačuje stres 
  • Zlepšuje funkci štítné žlázy: obsahuje glukozinoláty, které zastavují až zpomalují příjem jódu a T3 (aktivní hormon štítné žlázy). Maca ovlivňuje především hypothalamus (produkuje hormon thyrotropinú a hypofýzu (podmozkovou žlázu). Při užívání Macy je třeba být opatrný vzhledem k tomu, že mnoho výrobců zakazuje při typu tohoto onemocnění tento výrobek používat. 
  • Zlepšuje akné 
  • Má silný vliv na funkci prostaty
  • Posiluje imunitu: díky vysokému podílu nutričních látek  
  • Zpomaluje proces stárnutí: nejvyšší koncentrace fytonutrientů mezi ostatními druhy Macy. Fytonutrienty jsou chemické látky nacházející se v potravinách, které ovlivňují naše zdraví, zlepšují tělesné procesy a pomáhají v boji proti některým chorobám a zpomalují proces stárnutí

 Maca černá 

Maca černá přezdívaná též jako posilující květina přicházející z výšin, se od ostatních druhů odlišuje nejen zbarvením dužiny, což má vliv na její vlastnosti, ale má i výjimečné vlastnosti, které jsou pro ni specifické. Chuť Macy černé je lehce nasládlá a zároveň hořká. 

Maca černá: jemně mletý prášek 

Maca černá: extrakt

Maca černá: sirup 

Kromě výhod, které jsme uvedli v obsahu Macy bílé, Maca černá je specifická i těmito funkcemi: Mužská Maca: stimuluje přirozenou produkci testosteronu, zlepšuje plodnost a potenci u mužů, zvyšuje libido, kvalitu spermií a sexuální touhu 

  • Zvyšuje svalovou hmotu: když Maca je považovaná i za anabolikum, pomáhá budovat svalstvo 
  • Chrání před onemocněním prostaty: posiluje zdraví mužů
  • Má silný vliv na podporu paměti: výrazně stimuluje mozkové funkce, osvěžuje mozek, podporuje vytrvalost a koncentraci 
  • Regeneruje organismus: napomáhá regeneraci organismu včetně nervové soustavy, zlepšuje kvalitu spánku 

Podle některých zdrojů může Maca údajně pomáhat i lidem s ADHD. Víc informací o tom, co je ADHD a jaká je jeho léčba

Maca a její formy zpracování

Maca - Ochrana pleti před UV: Informace ve videu od biologa Petra Chobota z Incabotanica

Maca peruánská je nepochybně úžasným zdrojem přírodních životně důležitých živin, ale aby měla dostatečný účinek a byla pro náš organismus stravitelná, je potřeba ji vhodně zpracovat. V Andách je zvykem čerstvou Macu vařit nebo péct v popelu. Velmi často je konzumovaná strouhaná nebo sušená nebo ji nejdříve rozvaří ve vodě či v mléku na kaši a následně vyrobí kvašený nápoj maca chica. 

Maca peruánská je dostupná jako Maca: 

  • pražená: je vhodná pro jednotlivce, kteří chtějí viditelně zvětšit objem svalové hmoty a posílit fyzický stav organismu, ale třeba mít na paměti, že ji tolerují většinou lidé, kteří nemají problém s trávicím traktem
  • želatinizovaná: díky vystavení do krátkého varu, kdy jsou škrobové glycidické vazby přerušeny, je lépe stravitelná, lépe se rozpouští a má tak rychlejší účinky. Zachovány jsou tímto způsobem zpracování všechny pozitivní vlastnosti, kromě zvýšení svalové hmoty a váhy 
  • ve formě extraktu: extrakty jsou laboratorně vyrobené výtažky, které mohou mít různě silnou koncentraci 
  • v podobě raw: syrové stravy, což je sice dost populární u fanoušků raw stravování, ale při konzumaci syrové Macy mohou být problémem goitrogeny, sloučeniny, které se v ní nachází a mohou narušit funkci štítné žlázy a zvýšit riziko srdečních chorob a demence a taktéž se obvykle dostaví i nežádoucí účinky, jako jsou bolesti žaludku nebo problémy s trávením. Proto je Macu před konzumací třeba tepelně upravit ohřevem vyšším než 43°C, což se při konzumaci v raw podobě nestane. 

Na marketingovém trhu je tento výživový doplněk momentálně populární jako na prášek mletý sušený kořen Macy, který některé společnosti balí do kapslí, podle kterých je potom snadnější určit dávkování. 

Maca a dávkování

Maca je označovaná jako doplněk stravy, tedy potravina, kterou bychom se neměli předávkovat (lidi v Andách ji konzumují i více). Najít ale správné množství, které by zajistilo to, co od rostliny očekáváme, si budeme muset ověřit každý sám na sobě, svých pocitech a potřebách. Už jen proto, že každý máme jinou váhu, jiný příjem a výdej energie denně. 

Obvyklé dávkování pro dospělou osobu Macy v práškové formě je 5–7 g denně (1 plná čajová lžička), kterou můžeme rozmíchat ve vodě, mléku, jogurtu, případně použít při přípravě salátů, pudinků, polévek, omáček a jiných potravin, ideálně při přípravě snídaní, protože je možné, že pokud si dáme Macu v pozdějších hodinách, může nás nabudit až tak, že večer nebudeme moci usnout. 

Pro děti od tří let je možné podávat práškovou Macu až do výše poloviny čajové lžičky denně. Těhotným a kojícím ženám tento produkt není doporučován, ale je velmi důležité číst na příbalovém letáku instrukce přímo od daného výrobce vzhledem k tomu, že každý výrobek má svou koncentraci. 

Tip: Nejjednodušší je Macu rozmíchat v kašovitém jídle nebo ve vodě ve vhodném hrnečku. Jen pozor na teplotu nápoje, nedávejte Macu do horké vody ani příliš horkého jídla. 

Maca a výživa pro děti: Informace ve videu od biologa Petra Chobota z Incabotanica

I když Macu Peruánci obvykle konzumují během celého roku, doporučuje se dát si od ní pauzu. Ideální by bylo, abychom ji vysadili alespoň na 1 týden po 2 měsících užívání, případně vynechat vždy jeden den v týdnu. 

Vedlejší účinky 

Tak, jak jsme psali výše, Maca může způsobit i některé vedlejší účinky, hlavně pokud nebudeme dodržovat její tepelnou úpravu, ale i napříč tomu může malé procento uživatelů pociťovat na začátku nevolnosti a průjmy. Je to kvůli vysokému obsahu vlákniny, kterou Maca obsahuje a právě ta aktivuje trávicí systém, který následně čistí. 

Někteří spotřebitelé popisují dokonce problémy se spánkem, úzkostí a nervozitou, která je spojená s přílišným množstvím nárazové energie. Taktéž se mohou objevit dočasné problémy s pletí a tvorbou akné, které se ale postupným vyrovnáním hladin hormonů upraví. Pálení žáhy bývá velmi zřídkavé. Abychom těmto nežádoucím účinkům předešli, bylo by vhodné začít s dávkováním pozvolna a na začátku přijímat menší množství této superpotraviny, případně na chvíli užívání přerušit. 

Tím, že Maca vyrovnává hladinu hormonů v těle, zvyšuje se chuť do jídla a může též ovlivnit přírůstek na váze. 

Zajímavost: Věděli jste, že čistota a pořádek může ovlivnit i psychickou pohodu? Podívejte se na praktické informace, jak jednoduše udržovat svou domácnost čistou. 

Jak rychle se dostaví účinek Macy?

Jako každý doplněk stravy nebo lék pro dlouhodobé užívání, i Maca potřebuje svůj čas, aby mohla projevit úžasné a jedinečné účinky, proto musíme být trpěliví. Někdy se účinky dostaví už po 10 dnech, ale většina konzumentů pozoruje první projevy po 30 dnech. 

Jak správně Macu skladovat? 

Skladování Macy závisí na tom, v jakém stavu se nachází a v jakém prostředí žijeme. Prášek Macy je ideální skladovat v suchu a teplotě do 25°C a nevystavovat ji přímému slunečnímu záření. Je potřeba ho chránit před vlhkostí, pokud však žijeme v oblasti, kde to není až tak možné, bude lepší uchovávat prášek v lednici, případně mrazáku. Při dodržování skladovacího režimu prášek vydrží dva roky. Zajímavostí je, že sušené bulvy této rostliny mohou vydržet až 7 let a neztratí svou hodnotu.

Autor: PhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS

eva medvecka phdr

Vystudovala III.st. VŠ v oboru ošetřovatelství. Má specializaci z anesteziologie, resuscitologie a urgentní péče, specializaci z komunitního ošetřovatelství.

38 let pracovala jako vedoucí sestra na OAIM. Od roku 2015 je jednatelem ADOS.

Během dlouholeté odborné praxe a celoživotního vzdělávání získala široké spektrum multioborových znalostí a zkušenosti v nemocničních zařízeních, ale také v komunitní domácí ošetřovatelské péči. Přednáší, konzultuje a oponuje diplomové práce na VŠ v oboru ošetřovatelství.

Použitá literatura 

Slouží jen pro představu a informační účely, nejde o ověřené zdroje! 

Více informací o tomto úžasném produktu vám rádi poskytneme mailem nebo telefonicky, příp. v našem katalogu produktů.