Odborný pohled na Dračí krev Sangre de Drago: účinky a zdravotní benefity

Sangre de Drago: Dračí krev 

Přenádherný strom, který známe pod několika názvy: Croton lechleri, Croton draco var, Sangre de Grado, Dračí krev, Drago, Sangue de Drago, Sangue de Agua nebo Dracaena draco, známý také jako obrácený deštníkový strom. 

Dračí krev - 1. část: informace od biologa Petra Chobota z Incabotanica

Dračí krev je rostlina s rozvětveným růstovým vzorem subtropického rodu Dracaena patřící do čeledi agavaceae, konkrétně dracéna drago-Dracaena Cinnabaru (neměla by se zaměňovat s dracénou Draco, která nemá žádné letokruhy). 

Strom Dračí krve má v mládí jeden stonek, který přibližně v 10 až 15 letech přestává růst a následně začne vyrůstat klas s voňavými bílými nebo zelenými květy rostoucími na koncích, z kterých vzniknou masité oranžovo červené bobule (plody obsahující 1 až 4 semena s průměrem 4 až 5 m dozrávající 5 měsíců, zdroj potraviny pro ptáky a jiná zvířata), z nich se vytvoří koruna. 

Takto se koruna začíná rozvětvovat. Každá větev roste 10 až 15 let a znovu se rozvětvuje. Korunu tvoří taktéž trsy tmavě zelených listů nacházejících se na konci nejmladších větví. Strom roste velmi pomalu a než dosáhne velikosti 1,2 metrů, uběhne i 10 let. 

Název Dračí krev pochází z živice rumělky (organická látka označovaná jako míza) obsažené v listech, bobulích a kůře stromu. Při poranění stromu vytéká tmavě červená hustá barva podobná krvi. 

Tip: Vyzkoušejte Dračí krev a její zdravotní benefity 

Strom Dračí krev roste v Jižní Americe v oblasti Amazonie, ale původem pochází z Kanárských ostrovů. Je přírodním symbolem ostrova Tenerife a kvete obvykle v květnu (liší se podle toho, kde roste). Mezi nejstarší žijící rostliny tohoto druhu patří exemplář El Drago Milenario, tzv. tisíceletý drak, protože jeho věk se odhadoval nejprve na více než 1000 let, roste na severozápadě Tenerife v Icod de los Vinos. Dnes se jeho věk odhaduje na minimálně 250 a maximálně na 365 let. Zároveň je však nejvyšším stromem tohoto druhu. 

Na vápencové plošině Rokeb di Firmihin se na rozloze přibližně 540 hektarů nachází nejzachovalejší a největší porost Dracena cinnabari. 

Dračí krev - 2. část: informace od biologa Petra Chobota z Incabotanica

Složení Dračí krve 

Dračí krev se skládá z červeného sekretu, který je sesbíraný z 27 druhů rostlin ze 4 čeledí. Pochází z šesti rostlin Dracaena (Dracaena draco, Dracaena cochinchinensis (zdroj etnomedicíny), Dracaena cinnabari, Dracaena cambodiana, Dracaena loureiroi a Dracaena schizantha), jejichž hlavní složkou jsou flavonoidy a jejich oligomery, které se vyznačují především svými antibakteriálními, protizánětlivými, analgetickými, hypolipidemickými, hypoglykemickými a cytotoxickými účinky. 

Taktéž byl prokázaný účinek latexu jako anestetický, antialergický, antibakteriální, antivirový, antioxidační, antiseptický, hemostatický, hojivý, imunomodulační, protinádorový, protiplísňový, protiprůjmový, protizánětlivými, tonizující, afrodiziakální a antistresový. 

Obsahuje velké množství antioxidantů (proantokyanidíny), alkaloid, taspin, tanin, proantokyanidín, flavonol, diterpen a dalších látek. 

Použití Dračí krve, zázračné živice (nejen v medicíně) 

Lidé už ve starověku znali účinky Dračí krve a její využití bylo hojné a dodnes se z těchto vědomostí těží. Dnes je Dračí krev využívaná jako silný doplněk zdraví a její zkoumání neustále probíhá. 

Na trhu je možné najít ji v různých podobách, například v tyčinkách, kapslích s práškem, v alkoholových extraktech, tinkturách, v nepravidelných hrudkách, jako jsou korálky, kapky nebo masti. V případě lokálního onemocnění je možné použít i mast z dračí krve. 

Dračí krev má díky svým léčivým vlastnostem využití na vnitřní i venkovní potíže. 

Dračí krev - 3. část: informace od biologa Petra Chobota z Incabotanica

Využití Dračí krve (mimo medicínu) 

1. Rituály a kouzla

Dračí krev je jedna z nejsilnějších složek při konání různých rituálů. Sice je velké množství lidí vůči tomuto využití skeptické, ale už od pradávna se Dračí krev využívá v magii na ochranu, vyhánění zlých sil, léčení nebo čištění prostoru od negativní energie nebo naopak přitáhnutí peněz či lásky. 

Zajímavost: Víte, jak může nošení oblečení ze second handu energeticky ovlivnit nositele?

Pro svou specifickou vůni bývá někdy Dračí krev využívaná také jako kadidlo. Před tisíci lety lidé věřili, že pokud se živice přidá do směsi bylin, zvýší se síla původní směsi. 

2. Vonná esence: parfém 

Dračí krev je charakteristická svou intenzivní zemitou vůní, čímž se vytváří možnost využívat ji jako samostatný parfém. Využít se může také jako parfém mícháním s jinými vůněmi. 

3. Atrament

Díky úžasné červené barvě se dá Dračí krev snadno přeměnit na atrament zářivého odstínu, který si i po usušení zachová svou jasnou barvu. Jeho výroba je velmi jednoduchá, stačí pouze rozemlít živice, přidat arabskou gumu nebo alkoholový základ. 

4. Barvivo

Jasná červená barva pomáhala ve středověku rozvoji obchodu. Dala se vyrobit doma a její pigment se využíval na barvení drahých kamenů, skla a mramoru. 

V moderní době se barvivo využívá na malování obrazů, je však třeba mít na paměti, že Dračí krev se ne vždy dobře spojuje s některými moderními barvami. 

5. Okrasný strom

Specifikost Dracaena draco spočívá v tom, že dokáže růst v suchých podmínkách a pro svůj život potřebuje jen malé množství vody. Jeho velká koruna poskytuje rostlinám v okolí stín, čímž se snižuje odpařování vody. Je dostupný a jeho vzhled vynikne v zahradách, parcích a velmi často bývá využíván v projektech trvale udržitelné krajiny. 

6. Houslová živice

Od 18. století se v Itálii Dračí krev začala využívat při výrobě houslí jako lakový nátěr, který jim dodával sytou červeno-hnědou barvu. Houslová živice má využití dodnes, například v lakovém nátěru houslí Stradivarius. 

7. Zubní pasta

I když už momentálně na trhu nejsou dostupné zubní pasty, které by obsahovaly dračí krev, v 18. století existoval recept, podle kterého se takové pasty vyráběly. 

Tip: Po umytí zubů si můžete zuby proplachovat vodou, do které nakapete cca 2–8 kapek  Dračí krve: ideálně do 1–3 minut proplachování a kloktání může pomoci i péči o zubní implantáty nebo při léčbě abscesu zubů

Využití Dračí krve (v medicíně)

Ve středověku se v okolí Středozemního moře Dračí krev používala všelijak. Dnešní doba přinesla různé testy, které sílu této rostliny potvrdily a vypíchly její specifické a léčivé vlastnosti. 

1. Zastavení krvácení 

Rostlina obsahuje taspin, koagulant působící antivirově, který podporuje srážení krve a může pomoci zastavit krvácení. 

Poznámka: Na zastavení krvácení je vhodné použít přípravky, které jsou doporučeny lékařem. 

Dračí krev - 4. část: informace od biologa Petra Chobota z Incabotanica

2. Snížení horečky

Dnešní výzkumy nepotvrdily pomoc při snížení horečky, avšak v tradiční medicíně byla živice pro tyto účely velmi oblíbeným lékem. 

3. Léčba žaludečních vředů

Léčba pomocí Dračí krve může být nápomocná při řešení trávicích obtíží. Proto je Dračí krev přítomna v různých farmaceutických preparátech, které není třeba předepsat lékařem. 

Ukazuje se také, že jako doplněk při léčbě kladně ovlivňuje střevní onemocnění typu Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy, žaludečních vředů nebo vředů dvanáctníku či při zažívacích obtížích způsobených Helicobacterií pylori. 

4. Pomáhá proti průjmu 

Jones v roce 2003 představil studii, v které potvrdil protizánětlivé účinky Dračí krve a její pozitivní vliv na průjmy, což potvrdila i další studie publikovaná v časopise Phytotherapy research. 

Zázračná živice napomáhá při průjmu tak, že zpomaluje průtok vody, která prochází přes střeva, čímž zabraňuje pohybu některých virů do buněk těla a taktéž eliminuje bolest. 

Léčivo bylo zpočátku používané u lidí trpících HIV/AIDS, kteří trpěli průjmy. V minulosti byla šťáva stromu využívaná taktéž proti průjmu cestovatelským nebo při syndromu dráždivého střeva. 

5. Antivirotikum

Dračí krev obsahuje látky používané na léčbu virových onemocnění, jako jsou chemické složky taspin a proantokyanidin, které jsou označovány za přírodní antivirotika, příznivě působí proti chřipce či jiným respiračním onemocněním. 

6. Antidiabetikum 

I když jsou výzkumy stále v probíhající fázi, pravděpodobnost, že by Dračí krev podporovala léčbu nebo prevenci cukrovky, je vysoká. 

7. Zvyšuje imunitu 

Dračí krev podporuje regeneraci a obranyschopnost organismu. 

8. Antibakteriální účinky

V dnešní době je známo, že pro zachování trvanlivosti potravin se používají různé přísady. Studie v časopise BMC Complementary and Alternative Medicine testovala tři extrakty Dračí krve a zjistila, že ve skutečnosti by mohla sloužit jako potenciální konzervační prostředek. 

9. Hojení ran 

Studie, která byla provedena Pietersem v roce 1995 na potkanech potvrzuje, že Dračí krev má příznivý vliv na hojení ran, tvorbu strupů, vývoj nového kolagenu, napomáhá při léčbě vředů a zánětu svalů a regeneraci epitelové vrstvy. 

V roce 2003 Jones publikoval dílo, v kterém popsal silné protizánětlivé schopnosti Dračí krve, schopnost hojení ran a taktéž dokázal, že rostlina má nízkou toxicitu a je dobře tolerovaná. 

V roce 2015 Najoyan a spol. uskutečnili klinickou studii (na 60 pacientech ve věku 14–65 let) a dokázali zrychlené hojení ran po natření živicí. Poukázali na fakt, že Dračí krev žádá zahrnutí do hojení ran. 

Použití živice také dokáže pozitivně ovlivnit hojení oparů, aftů, tkání a kůže v ústní dutině, hrtanu, hltanu, potlačit bolest a posílit léčbu po štípnutí hmyzem, hemeroidy, paradentózu, krvácení dásní nebo kazivost zubů. 

Studie z roku 2011 až 2015 ukazují, že údajné antimikrobiální vlastnosti, kterými Dračí krev disponuje, pozitivně ovlivňují léčbu dekubitů. 

Krev v podobě krému díky fenolovým sloučeninám (proantokyanidíny, katechin, alkaloid taspin = hlavní složky) může výrazně zlepšit hojení ran a zkrátit jejich zánětlivý proces. 

10. Detoxikace

Živice obsahuje látky, které napomáhají při detoxikaci, tedy dokáže zbavit tělo látek obsahujících jed, detoxikaci střev a průjmových onemocnění (např. E. coli, Enterobacter, Salmonella). 

11. Antimikrobiální 

Jednou z dalších úžasných vlastností je, že Dračí krev dokáže poskytnout účinnou ochranu, ba dokonce zabít patogeny, jako jsou bakterie, houby a viry. 

12. Podpora činnosti štítné žlázy, slinivky a sleziny 

Živice je taktéž výborným zdrojem pro podporu činnosti štítné žlázy, slinivky a sleziny. Zlepšuje kvalitu kloubů a kostí, například při artróze nebo artritidě aktivuje kostní dřeň a regeneruje krevní buňky při anémii a leukémii. 

13. Doplněk při léčbě 

Jako vhodný doplněk bychom mohli Dračí krev zvolit při léčbě Parkinsonovy choroby a dalších onemocněních centrálního nervového systému. 

Taspin je složka, která byla hodnocena jako protinádorový zázrak, který je schopen zachytit volné radikály. 

14. Kosmetické účely 

Dračí krev se využívá i na kosmetické účely. Hojí jizvy, vyhlazuje vrásky a léčí akné. Její protizánětlivé a ochranné účinky jsou výborné proti stárnutí. 

Dračí krev a děti: informace od biologa Petra Chobota z Incabotanica

Užívání Dračí krve 

Vzhledem k tomu, že sice už velké množství výzkumů proběhlo, jsou také další v aktivní fázi, a proto nedokážeme přesně určit, zda je její užívání naprosto bezpečné, všeobecně však bylo hlášeno minimum vedlejších účinků. 

Na každé užívání je potřeba konzultace s lékařem, obzvlášť pokud je žena těhotná nebo kojí, doposud však neexistuje žádný výzkum, který by prokázal, že Dračí krev způsobuje poškození během těhotenství nebo kojení. 

Doplněk se všeobecně nedoporučuje dětem do 3 let věku. 

Před každým použitím je potřeba lahvičku protřepat a až poté aplikovat, a to proto, že sediment má tendenci klesat na dno a tam zatuhnout. 

Léčivo není náhradou pestré stravy a nesmí se vystavovat slunečnímu záření a je potřeba ho skladovat v suchu a teplotě do 25°C. 

Vždy je třeba, aby se dodržovaly pokyny pro dávkování uvedené na produktu. 

Dávkování Dračí krve 

V současnosti je stanovena vhodná dávka Dračí krve, záleží však na vícero faktorech, jako je například věk, zdravotní stav, a proto je třeba užívání Dračí krve konzultovat s lékařem a dodržovat pokyny uvedené na etiketě výrobku. 

Vedlejší účinky Dračí krve 

Nežádoucí nebo vedlejší účinky pro Dračí krev nebyly definitně stanoveny. Pro většinu dospělých je bezpečná v případě ústního podání. Někteří odborníci ale tvrdí, že účinnost použití na kůži je nejasná. 

Shrnutí 

Dračí krev je úžasný přírodní prostředek, který může pomoci s mnoha zdravotními těžkostmi. Pro lepší přehled shrnujeme nejzákladnější účinky Dračí krve: 

  • zastavení krvácení
  • snížení horečky
  • léčba žaludečních vředů
  • pomoc při průjmech 
  • antivirotikum 
  • antidiabetikum 
  • zlepšení imunity
  • antibakteriální účinky 
  • hojení ran, jizev, aftů, oparů, hemeroidů a podobně 
  • detoxikace 
  • antimikrobiotikum 
  • podpora činnosti štítné žlázy, slinivky a sleziny
  • doplněk při léčbě nádorových onemocněních nebo onemocněních centrální nervové soustavy, při artróze, artritidě a podobně 
  • kosmetické účely: vyhlazování vrásek, odstraňování akné 
  • a další 

Detailněji jsou účinky dračí krve popsány v článku výše, v uvedených podpůrných videích nebo v katalogu produktů.

Autor: PhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS

eva medvecka phdr

Vystudovala III.st. VŠ v oboru ošetřovatelství. Má specializaci z anesteziologie, resuscitologie a urgentní péče, specializaci z komunitního ošetřovatelství.

38 let pracovala jako vedoucí sestra na OAIM. Od roku 2015 je jednatelem ADOS.

Během dlouholeté odborné praxe a celoživotního vzdělávání získala široké spektrum multioborových znalostí a zkušenosti v nemocničních zařízeních, ale také v komunitní domácí ošetřovatelské péči. Přednáší, konzultuje a oponuje diplomové práce na VŠ v oboru ošetřovatelství.

Použitá literatura:

  1. https://www.zdravebyliny.sk/dokumenty/inca-botanica-produktovy-katalog-liecive-byliny.pdf
  2. https://www.seeds-gallery.shop/en/home/canary-islands-dragon-tree-seeds-dracaena-draco.html
  3. https://drmarkiwanicki.com/blog/2017/1/24/a2596vran0fqn433wiqepjlcfd5qkr
  4. https://www.shutterstock.com/cs/search/sangre+de+drago
  5. https://mybestplace.com/en/article/dragons-blood-tree-the-millennial-tree-of-socotra-island
  6. https://www.kosmickitchen.eu/dragons-blood-10ml.html
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Dracaena_cinnabari
  8. https://www.energy.sk/sk/menu_x7537x/?gclid=CjwKCAiAp8iMBhAqEiwAJb94zym2HJr4JZ9-NJl4VrthKBBfLKl8sIxoDuMSG-DA-43bX0sGTdxGnRoCxIoQAvD_BwE
  9. https://www.healthline.com/health/dragons-blood#how-to-take
  10. https://www.mugglenet.com/2019/05/12-real-life-uses-of-dragons-blood/
  11. https://journals.lww.com/hnpjournal/Abstract/2015/01000/Sanguis_Draconis__Daemonorops_draco___A_Case.8.aspx
  12. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874110007452
  13. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-11-13
  14. https://www.ingentaconnect.com/content/doaj/23095288/2013/00000001/00000002/art00009
  15. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-71
  16. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874110007804
  17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781855737938500492?via%3Dihub
  18. https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)41372-7/fulltext