Co je štítná žláza a jak řešit příznaky či problémy s její funkcí: hypotyreóza, hypertyreóza, struma

Co je štítná žláza a jaké zdravotní komplikace jsou s ní spojeny?

Štítná žláza, nevelký orgán ve tvaru motýla ukrytý v krční oblasti, hraje v lidském těle roli, kterou není třeba podceňovat. Navzdory své skromné velikosti má obrovský vliv na metabolismus, energii a celkové zdraví.

zena-stitna-zlaza

Thyroid Stock photos by Vecteezy

Zajímavé je, že teprve u deseti procent světové populace a dokonce u 30 % žen se někdy v životě objeví nějaká porucha nebo onemocnění štítné žlázy. Co je ještě překvapivější, uzly ve štítné žláze se vyskytují až u 30 až 40 % žen ve věku nad 50 let. Zatímco poruchy štítné žlázy jsou osmkrát častější u žen než u mužů a jejich výskyt stoupá s věkem.

Endokrinologické ambulance navštěvují i značné počty mužských pacientů, kteří často trpí výraznějšími formami onemocnění.

V tomto článku se podíváme na důležité aspekty týkající se štítné žlázy – od toho, jak rozpoznat příznaky její dysfunkce, přes potraviny a životní styl, které mohou podpořit její zdraví, až po moderní možnosti diagnostiky a léčby. 

Co je štítná žláza?

Představte si malý, ale mimořádně výkonný motor v centru vašeho těla, který má na starosti mnohem víc, než byste na první pohled řekli. Tento motor se nazývá štítná žláza. 

Navzdory svým skromným rozměrům má štítná žláza klíčovou roli v našem organismu – řídí vaši energii, metabolismus a celkovou vitalitu. Jak takový malý orgán dokáže mít tak velký vliv na vaše tělo? Pojďme se na to podívat podrobněji.

Kde se nachází štítná žláza a její funkce

Štítná žláza je malý motýlovitý orgán umístěný v přední části krku, přesně pod hrtanem. Je složena ze dvou laloků spojených můstkem (istmem) a její hmotnost dosahuje u dospělého člověka 10 až 20 g.

Tento orgán produkuje hormony, které mají kritický vliv na množství tělesných funkcí:

  • metabolismus
  • stimuluje růst a vývoj
  • působí na svalstvo a nervový systém
  • ovlivňuje srdeční činnost
  • udržuje zdraví kostí
  • ovlivňuje plodnost a průběh těhotenství

Hormony štítné žlázy

Hlavními hormony jsou tyroxin (T4), trijodtyronin (T3) a kalcitonin.

stitna-zlaza-vliv-na-zdravi

Image by Freepik

Jsou to molekuly, přičemž obsahují tři, respektive čtyři atomy jódu. V optimálním stavu štítná žláza vytváří zhruba 80 % hormonu T4 a 20 % T3. I když je T3 ve srovnání s T4 potentnější, oba tyto hormony jsou klíčové v tělesných procesech.

Konkrétně T4 má vliv na náladu, metabolickou rychlost a tělesnou teplotu, zatímco T3 hraje kritickou roli v metabolických procesech a vývoji kostí. Dále hormon kalcitonin přispívá k regulaci hladiny vápníku v krvi, podporuje jeho uskladnění v kostech a má vliv také na zdraví zubů.

Proces, při kterém je T4 přeměněno na T3, se nazývá dejodace a představuje zásadní mechanismus, díky kterému lze využívat hormony štítné žlázy v biologicky aktivní formě. Tato transformace je nezbytná, protože T4 samotné je neaktivní a slouží primárně jako transportní hormon pro T3 do různých částí těla.

Aby mohlo tělo využít T4 pro energetické účely v buňkách, musí dojít k jeho přeměně na T3. Tento proces dejodace probíhá hlavně v játrech a střevech, což umožňuje efektivní využití hormonů štítné žlázy v celém těle.

Aby všechny orgány a tkáně v těle fungovaly správně během celého života, je důležité, aby byly tyto hormony přítomny v optimálním množství. Jejich význam nabývá na důležitosti již během nitroděložního vývoje embrya a plodu, kde jsou nezastupitelné pro správný vývoj mozku, a tato potřeba pokračuje i po narození.

Co je TSH – tyreotropní hormon

TSH, neboli tyreotropní hormon, je klíčovým regulátorem fungování štítné žlázy. Tento hormon je produkován hypofýzou, malou žlázou umístěnou na spodní straně mozku. Jeho hlavním úkolem je regulovat tvorbu hormonů štítné žlázy, konkrétně tyroxinu (T4) a trijodtyroninu (T3).

TSH stimuluje štítnou žlázu k tomu, aby produkovala a uvolňovala tyto hormony do krevního oběhu. Úroveň TSH v krvi tedy poskytuje informace o tom, jak dobře štítná žláza funguje.

Pokud je hladina TSH příliš vysoká, může to naznačovat, že štítná žláza neprodukuje dostatečné množství svých hormonů, což je stav známý jako hypotyreóza. Naopak nízká hladina TSH může signalizovat hypertyreózu, stav, kdy štítná žláza produkuje příliš mnoho hormonů.

Hodnoty TSH u žen, mužů a dětí

Optimální hodnoty tyreotropního hormonu (TSH) se u žen pohybují v rozmezí 0,3 až 4,2 IU/ml. Během těhotenství mohou tyto hodnoty kolísat a nacházejí se v rozsahu 0,2 až 3,5 µIU/ml. U mužů jsou normální hodnoty TSH stanoveny mezi 0,4 a 4,0 µIU/ml.

Hladina TSH je ovlivněna věkem a u adolescentů se může rychle měnit vzhledem k hormonálním změnám v organismu. V případě podezření na vývojovou poruchu, neočekávanou ztrátu nebo přírůstek hmotnosti u dítěte je důležité provést test na ultracitlivý tyreotropní hormon, který je produkován přední hypofýzou.

Krevní test také odhalí úroveň protilátek proti hormonům štítné žlázy a může indikovat příznaky dysfunkce štítné žlázy.

Hodnoty hormonů štítné žlázy

stitna-zlaza-vysetreni

Image by Freepik

Měření hladiny TSH je považováno za základní test při diagnostice problémů se štítnou žlázou. Pokud je hladina TSH nižší nebo vyšší, je třeba diagnostiku doplnit o test hladiny fT4, aby lékař mohl posoudit a sledovat funkci štítné žlázy. Normální hladina fT4 je 9–22 pmol/l.

Pokud je hladina TSH zvýšená nad 3,8 až 4,1 mIU/l, může to znamenat subklinickou nebo plně rozvinutou hypotyreózu, což je snížená funkce štítné žlázy.

Na druhé straně, pokud je hladina TSH nižší než 0,1 mIU/l a hladina fT4 je zvýšená, může to znamenat zvýšenou funkci štítné žlázy.

V rámci vyšetření štítné žlázy se sleduje i hladina protilátek:

  • anti–TG a anti–TPO jsou zvýšeny při autoimunitním zánětu štítné žlázy, při tyreoiditidě, u starších pacientů a u pacientů s jinými autoimunitními onemocněními. Negativní výsledek těchto autoprotilátek nevylučuje přítomnost autoimunitního onemocnění a hladina protilátek nesouvisí přímo s klinickou aktivitou onemocnění.
  • anti–TSHR jsou stimulační protilátky, které napodobují účinek TSH tím, že se váží na TSH receptory a stimulují štítnou žlázu k produkci tyreoidálních hormonů. Jsou důležité při rozlišování diagnóz a sledování pacientů s tyreotoxikózou.

Struma

Většinu onemocnění štítné žlázy lze identifikovat podle jejího zvětšení, známého jako struma, lidově vole. 

Struma představuje jakýkoli neobvyklý nárůst velikosti štítné žlázy vyvolaný rozličnými patologickými procesy. Tento termín však nevypovídá o funkční kondici štítné žlázy ani o konkrétní příčině jejího zvětšení.

V historii, během období endemických strum vyvolaných externími environmentálními faktory, kde hlavní roli hrál nedostatek jódu, byla onemocnění štítné žlázy často doprovázena jejím výrazným zvětšením, které bylo ihned zřejmé.

Díky preventivnímu přidávání jódu do kuchyňské soli v tehdejším Československu, což bylo zavedeno v roce 1950 a legislativně zakotveno v roce 1966, se dnes velká zvětšení štítné žlázy stala vzácností.

Velmi rozšířený endemický kretenismus – vývojová porucha způsobená nedostatečnou funkcí štítné žlázy – a nedostatek jódu bylo třeba řešit. Od roku 1995 proto v ČR působí Meziresortní skupina pro řešení jódového deficitu, která se tímto problémem soustavně zabývá, a to celé pod záštitou Státního zdravotního ústavu. 

Věděli jste, že si 6. března svět připomíná důležitost tohoto nepostradatelného prvku prostřednictvím tzv. Dne jódu? Poprvé jej vyhlásil Český výbor pro UNICEF ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací v roce 1999. 

A velké úsilí těchto organizací a odborníků také koncem roku 2002 přineslo vytoužené ovoce. Česká republika se tímto datem řadí k zemím, kde byl podle kritérií Světové zdravotnické organizace problém jódového deficitu eliminován.

Hypotyreóza – snížená funkce štítné žlázy

Hypotyreóza, známá také jako nedostatečná činnost štítné žlázy, je stav, při kterém štítná žláza neprodukuje dostatečné množství hormonů.

Hypotyreóza může mít dva základní původy: buď je přítomna již od narození, nebo se vyvine později v životě.

muz-stitna-zlaza-krk

Hypothyroidism Stock photos by Vecteezy

Vrozená forma tohoto onemocnění představuje vážný zdravotní problém, ale včasné rozpoznání a adekvátní léčba dokáží předejít trvalým vývojovým poruchám u novorozenců. Z tohoto důvodu je nezbytné, aby těhotné ženy měly dostatečný příjem jódu a jejich štítná žláza pracovala správně během celého těhotenství.

Příčiny hypotyreózy

V našem prostředí se jako nejběžnější příčina hypotyreózy, která není vrozená, uvádí chronický zánět. Mezi nejčastější také patří autoimunitní onemocnění, jako je Hashimotova tyreoiditida, při které imunitní systém útočí na štítnou žlázu.

Dalšími příčinami mohou být léčba radioaktivním jódem nebo chirurgické odstranění části nebo celé štítné žlázy, nedostatek jódu ve stravě, určité léky a radiační terapie.

Symptomy hypotyreózy

Příznaky hypotyreózy se mohou vyvíjet pomalu a zahrnují:

  • Únava a slabost
  • Zvýšení tělesné hmotnosti nebo potíže s její redukcí
  • Citlivost na chlad
  • Suchá, šupinatá kůže
  • Křehké vlasy a nehty
  • Zácpa
  • Deprese
  • Pomalý srdeční tep
  • Menstruační nepravidelnosti u žen
  • Otoky rukou, obličeje, víček
  • Hrubnutí hlasu

Hypotyreóza u dětí a dospívajících

Hypotyreóza u dětí a dospívajících často přináší podobné příznaky jako u dospělých, avšak existují specifické projevy, které jsou charakteristické právě pro tuto věkovou skupinu. Mezi tyto specifické projevy patří:

  • Nedostatečný růst, který může vést k nižší tělesné výšce
  • Pozdější příchod trvalých zubů
  • Zmeškaný nebo opožděný začátek puberty
  • Pomalejší duševní rozvoj

Mohlo by vás zajímat: Znáte proces tvorby zubního kazu?

Tyto příznaky jsou důsledkem nedostatečné funkce štítné žlázy, která je klíčová pro správný růst a vývoj v dětském a dospívajícím věku.

novorozenec-oblicej-spani

Photo by: Lisa Johnson

Hypotyreóza u dojčiat

U novorozenců, kteří přišli na svět buď bez štítné žlázy nebo se štítnou žlázou, která nefunguje adekvátně, se symptomy nemusí projevit okamžitě. Bez včasné diagnózy a adekvátní léčby se však časem objeví různé příznaky, mezi které patří:

  • Náročnost při krmení
  • Nedostatečný růst
  • Pomalý přírůstek hmotnosti
  • Žloutenka, což je stav charakterizován zežloutnutím kůže a bílek očí
  • Zácpa
  • Snížený svalový tonus
  • Suchost kůže
  • Hrubý, chraplavý pláč
  • Zvětšení jazyka
  • Měkký výběžek nebo vypouklost v oblasti pupku, známý jako pupeční hernia

Je důležité, aby se hypotyreóza u kojenců diagnostikovala a začala léčit co nejdříve, aby se předešlo možným komplikacím a podpořil zdravý vývoj dítěte.

Diagnostika hypotyreózy

Diagnostika hypotyreózy zahrnuje krevní testy, které měří hladinu štítné žlázy stimulujícího hormonu (TSH) a hladiny štítné žlázy produkovaných hormonů, jako jsou tyroxin (T4) a trijodtyronin (T3). Vysoká hladina TSH a nízké hladiny T4/T3 obvykle naznačují hypotyreózu.

Dále je to vyšetření štítné žlázy pohmatem, popřípadě může lékař doporučit sonografické vyšetření štítné žlázy.

Rizikové faktory pro vznik hypotyreózy

Hypotyreóza může postihnout kohokoliv, avšak existují určité faktory, které mohou zvýšit riziko jejího vzniku. Patříte mezi osoby s vyšším rizikem, pokud:

  • Statistiky ukazují, že ženy trpí touto nemocí častěji než muži.
  • V rodině se vyskytly případy onemocnění štítné žlázy.
  • Trpíte autoimunitním onemocněním, jako například diabetes mellitus 1. typu nebo celiakií.
  • Podstoupili jste léčbu hypertyreózy, což může mít za následek změny ve fungování štítné žlázy.
  • Byli jste vystaveni záření v oblasti krku nebo horní části hrudníku, což může poškodit štítnou žlázu.
  • Absolvovali jste chirurgický zákrok na štítné žláze, po kterém může dojít ke změnám v její funkčnosti.

Zajímavost: Jak jste si všimli, ženy bývají při některých diagnózách ohroženy více než muži. Pro zdraví ženy jsou také důležité správné hladiny ženských hormonů. Znáte potraviny, které mohou zvýšit hladinu estrogenu?

Léčba hypotyreózy

lekarka-pacientka-ultrazvuk-stitna-zlaza

Image by stefamerpik on Freepik

Léčba hypotyreózy spočívá v substituční terapii, což představuje užívání léků, které podporují štítnou žlázu v tvorbě hormonů. Pacienti s hypotyreózou obvykle potřebují užívat tuto léčbu po zbytek života a pravidelně navštěvovat lékaře, aby se monitorovaly hladiny hormonů a případně upravovala dávka.

Včasná diagnostika a správná léčba jsou klíčové k udržení kvality života pacientů s hypotyreózou a k prevenci možných komplikací.

Neléčená hypotyreóza: Komplikace 

Neléčená hypotyreóza může vyústit v řadu vážných zdravotních komplikací, mezi které patří:

Struma: Nedostatečná funkce štítné žlázy může vést k jejímu zvětšení, což je známo jako struma. Struma může narušit normální polykání a dýchání v důsledku své velikosti.

Srdeční problémy: Osoby trpící hypotyreózou jsou vystaveny vyššímu riziku vzniku srdečních onemocnění a srdečního selhání, což je způsobeno především zvýšenými hladinami LDL cholesterolu, často označovaného jako „špatný“ cholesterol.

Periferní neuropatie: Dlouhodobá neadekvátní léčba hypotyreózy může poškodit periferní nervy, které přenášejí informace mezi mozkem, míchou a zbytkem těla. Toto poškození může vyústit v bolest, necitlivost a brnění v končetinách.

Neplodnost: Nízké hladiny štítné žlázy mohou ovlivnit ovulaci, a tím snižovat plodnost. Autoimunitní poruchy, které jsou jednou z příčin hypotyreózy, mohou také negativně ovlivnit plodnost.

Vrozené vady: Existuje vyšší riziko vrozených vad u dětí narozených matkám s neléčenou hypotyreózou v porovnání s dětmi zdravých matek.

Děti, které se narodí s hypotyreózou a nejsou léčeny, čelí vážným problémům ve fyzickém i duševním vývoji. Nicméně, pokud se hypotyreóza diagnostikuje a léčí v prvních měsících života, prognózy pro normální vývoj jsou velmi dobré.

Myxedémové koma: Tento extrémně vzácný a život ohrožující stav může nastat, pokud je hypotyreóza dlouhodobě neléčená. Myxedémové kóma může být vyvoláno užíváním sedativ, infekcí nebo jinými stresovými faktory a projevuje se intenzivní nesnášenlivostí chladu, ospalostí, následnou extrémní únavou až bezvědomím. Vyžaduje okamžité lékařské zásahy.

Hypertyreóza

Hypertyreóza, známá také jako nadměrná činnost štítné žlázy, je stav, při kterém štítná žláza produkuje a uvolňuje do krevního oběhu příliš mnoho hormonů. Když je jejich hladina příliš vysoká, může to vést k různým zdravotním problémům.

hypotyreoza-krevni-test-hodnoty

Hypothyroidism Stock photos by Vecteezy

Příčiny hypertyreózy 

Jak jsme již zmínili, štítná žláza vytváří dvě hlavní látky, tyroxin (T4) a trijodtyronin (T3), které ovlivňují každou buňku v našem těle. Pomáhají tělu zpracovávat tuky a cukry rychleji, ovlivňují teplotu těla, srdeční tep a množství vytvářených bílkovin.

Když štítná žláza produkuje příliš mnoho těchto hormonů, mluvíme o stavu zvaném hypertyreóza. Tento stav může způsobit několik různých problémů:

Gravesova nemoc: Je to autoimunitní nemoc, při které imunitní systém útočí na štítnou žlázu, což ji nutí vyrábět více hormonů, než je zdravé. Toto je nejčastější důvod hypertyreózy.

Hyperaktivní uzliny štítné žlázy: Tento problém, známý také jako toxický adenom, toxická multinodulární struma nebo Plummerova choroba, nastává, když se ve štítné žláze vytvoří nezhoubné hrudky, které produkují příliš mnoho hormonů. Tyto hrudky jsou odděleny od zbytku žlázy a mohou způsobit její zvětšení.

Thyroiditis: Tento stav znamená zánět štítné žlázy. Může být způsoben autoimunitní chorobou nebo jinou neznámou příčinou. Zánět může vést k uvolnění velkého množství hormonů do krve, což způsobuje příznaky hypertyreózy.

Faktory zvyšující riziko vzniku hypertyreózy

  • Rodinná historie onemocnění štítné žlázy, přičemž zvláště vysoké riziko představuje Gravesova nemoc.
  • Osobní historie určitých chronických onemocnění, jako jsou perniciózní anémie a primární adrenální insuficience.
  • Nedávné těhotenství, které může zvýšit pravděpodobnost vzniku tyreoiditidy, což následně může vyústit v hypertyreózu.

Příznaky hypertyreózy

Symptomy hypertyreózy jsou různorodé a mohou zahrnovat:

  • Nechtěný úbytek hmotnosti navzdory zvýšené chuti k jídlu
  • Zrychlený srdeční tep nebo palpitace
  • Zvýšené pocení a intolerance tepla
  • Tremor (tras), zejména v rukou
  • Únava a slabost svalů
  • Nervozita, úzkost a nespavost
  • Častěji stolice nebo dokonce průjem
  • U žen nepravidelné nebo slabé menstruační krvácení
  • Zvětšení štítné žlázy
  • Jemné, lámavé vlasy

Diagnostika hypertyreózy

Diagnostika hypertyreózy zahrnuje fyzikální vyšetření, krevní testy pro měření hladin hormonů štítné žlázy a TSH (tyreotropní hormon), který je produkován hypofýzou a reguluje aktivitu štítné žlázy. 

vysetreni-stitna-zlaza-krk

Image by Freepik

Dalšími testy mohou být ultrazvuk štítné žlázy nebo scintigrafie štítné žlázy – lékařské vyšetření pomocí gama záření, která pomáhá identifikovat přítomnost toxických nádorů nebo zánětlivých procesů.

Léčba hypertyreózy

Léčba hypertyreózy závisí na příčině a závažnosti onemocnění. Může zahrnovat antityreoidální léky, které snižují produkci hormonů štítné žlázy, podávání radioaktivního jódu, který ničí část štítné žlázy, nebo chirurgické odstranění části štítné žlázy. V některých případech může být nutné užívání betablokátorů ke kontrole příznaků, jako jsou srdeční palpace a třes.

Je důležité, aby se hypertyreóza diagnostikovala a léčila včas, protože dlouhodobé neřešení může vést k vážným komplikacím.

Hypertyreóza a její komplikace

Hypertyreóza je onemocnění, které může mít vážné následky pro celkové zdraví člověka. Mezi potenciální komplikace patří:

Srdeční problémy, jako je fibrilace síní, druh poruchy srdečního rytmu, který zvyšuje riziko vzniku mrtvice. Také městnavé srdeční selhání, situace, kdy srdce nedokáže efektivně pumpovat krev k uspokojení potřeb organismu.

Osteoporóza, nemoc charakterizovaná oslabenými a křehkými kostmi. Důvodem je narušení schopnosti těla vstřebávat dostatečné množství vápníku a dalších minerálů do kostí.

Problémy se zrakem. Osoby trpící hypertyreózou mohou zaznamenat vznik Gravesovy oftalmopatie, stavu ovlivňujícího svaly a tkáně kolem očí, častěji u kuřáků. Symptomy zahrnují:

  • Vypouklé oči - exoftalmus
  • Pocit písku v očích
  • Bolest nebo tlak v očích
  • Otok nebo stažení víček
  • Zarudlé nebo zánětlivé oči
  • Citlivost na světlo
  • Dvojité vidění

Neléčené oční problémy mohou vést ke zhoršení zraku nebo jeho ztrátě.

V některých případech může hypertyreóza způsobit Gravesovu dermopatii, stav, při kterém dochází ke změnám barvy a otoku kůže, zejména na holeních a chodidlech.

Tyreotoxická krize. Tento vzácný, ale kritický stav, známý také jako bouře štítné žlázy, představuje vážné riziko pro jedince s hypertyreózou. Tyreotoxická krize vyžaduje okamžitou lékařskou intervenci a je doprovázena symptomy jako:

  • Vysoká teplota
  • Zrychlený srdeční tep
  • Nevolnost a zvracení
  • Průjem
  • Dehydratace
  • Zmatek až delirium

Jiná onemocnění štítné žlázy

laboratorni-vysetreni-hodnoty-stitne-zlazy

Abnormal Stock photos by Vecteezy

Zde jsou některé z nejběžnějších onemocnění štítné žlázy:

Gravesova nemoc – Nejčastější příčina hypertyreózy, Gravesova nemoc je autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém útočí na štítnou žlázu, což vede k její nadměrné aktivitě.

Hashimotova tyreoiditida – Autoimunitní onemocnění a nejčastější příčina hypotyreózy. Imunitní systém útočí na štítnou žlázu, což postupně snižuje její schopnost produkovat hormony.

Nádory štítné žlázy – Většina nádorů štítné žlázy je benigní (nezhoubná), ale některé mohou být maligní (zhoubné). Příznaky zahrnují viditelné uzly na krku, změny hlasu a problémy s polykáním.

Tyreoiditida – Zánět štítné žlázy, který může mít různé příčiny včetně autoimunitních onemocnění, infekcí nebo těhotenství. Může vést k dočasné hypertyreóze nebo hypotyreóze.

Tyreotoxikóza – Stav, při kterém jsou v krvi příliš vysoké hladiny hormonů štítné žlázy, ať už v důsledku hypertyreózy nebo z jiných důvodů, jako je nadměrné užívání syntetických hormonů štítné žlázy.

Štítná žláza a těhotenství

Štítná žláza a její zdraví je obzvláště důležité během těhotenství. Hormony štítné žlázy ovlivňují plodnost, průběh těhotenství a vývoj plodu. Správná funkce štítné žlázy je nezbytná pro zdravé těhotenství a optimální vývoj dítěte. Proto je důležité věnovat pozornost zdraví štítné žlázy ještě před početím a během celého těhotenství.

Během těhotenství může dojít ke změnám v činnosti štítné žlázy, které vyžadují zvýšenou pozornost a možná i lékařskou intervenci. Hypotyreóza (nedostatečná funkce štítné žlázy) i hypertyreóza (nadměrná funkce štítné žlázy) mohou mít negativní důsledky na průběh těhotenství a zdraví dítěte.

Pravidelné kontroly u endokrinologa a monitorování hladin hormonů štítné žlázy mohou pomoci identifikovat a adekvátně léčit potenciální problémy.

Navíc udržování zdravého životního stylu, vyvážená strava bohatá na jód a selen, a správná suplementace mohou podpořit zdraví štítné žlázy během těhotenství. Je důležité konzultovat jakékoli změny ve stravování nebo suplementaci s lékařem, aby se předešlo možným negativním interakcím.

zena-tehotenstvi-cviceni

Photo by Yan Krukau

Domácí test funkce štítné žlázy

Domácí testy na štítnou žlázu poskytují možnost kontrolovat funkci štítné žlázy z pohodlí domova. Tyto testy obvykle měří hladinu štítné žlázy stimulujícího hormonu (TSH) v krvi, který je klíčovým indikátorem pro funkci štítné žlázy. 

Některé sady mohou také měřit další hormony, jako jsou volný tyroxin (T4) a volný trijodtyronin (T3), které poskytují podrobnější informace o stavu štítné žlázy.

Jak funguje domácí test na štítnou žlázu?

Domácí test na štítnou žlázu obvykle vyžaduje malý vzorek krve, který si uživatel získá píchnutím do prstu. Tento vzorek se poté odešle do laboratoře k analýze. Po zpracování vzorku jsou výsledky obvykle dostupné online nebo jsou zasílány přímo uživateli.

Někteří výrobci nabízejí také test s okamžitým výsledkem, přibližně do 15 minut.

Pro koho jsou domácí testy na štítnou žlázu vhodné?

Domácí testy mohou být užitečné pro osoby, které mají podezření na problémy se štítnou žlázou nebo již mají diagnostikováno onemocnění štítné žlázy a chtějí monitorovat svůj stav. Jsou také vhodné pro ty, kteří mají potíže s přístupem ke zdravotní péči nebo preferují provádět testy v soukromí svého domova.

Výhody a nevýhody domácích testů na štítnou žlázu

Výhody:

  • Pohodlí provedení testu doma
  • Jednoduchost sběru vzorku
  • Rychlý přístup k výsledkům

Nevýhody:

  • Možnost nesprávného odběru vzorku, což může ovlivnit přesnost výsledků
  • Výsledky mohou vyžadovat další interpretaci od zdravotnického odborníka
  • Domácí testy nemohou nahradit komplexní vyšetření funkce štítné žlázy, které by mělo být provedeno zdravotnickým odborníkem

Důležité upozornění

Při interpretaci výsledků domácích testů na štítnou žlázu je důležité konzultovat s lékařem nebo endokrinologem, zejména pokud testy ukáží nestandardní výsledky. Profesionální zdravotnické vyšetření může poskytnout komplexnější pohled na funkci štítné žlázy a případně odhalit potřebu specifické léčby nebo sledování.

Přírodní podpora pro štítnou žlázu

Jak můžete podpořit její správné fungování přirozenou cestou? Správná výživa, doplňky stravy a bylinky mohou hrát klíčovou roli v udržování zdraví štítné žlázy. 

Co může pomoci a čemu byste se měli vyhnout, abyste štítné žláze poskytli to nejlepší prostředí pro její činnost?

zdrav-jidlo-misky-obed

Photo by Ella Olsson

Potraviny příznivé pro zdraví štítné žlázy

Pokud vás trápí problémy se štítnou žlázou, je důležité věnovat zvýšenou pozornost kvalitě stravy, možná víc než kdykoliv předtím. Vaše strava by se měla skládat výhradně z čerstvých potravin. Stravování zaměřené na protizánětlivé potraviny, kde převládají zdravé tuky a bílkoviny nad sacharidy, může být klíčem k lepšímu zdraví.

Důležité je zahrnout do jídelníčku ryby jako makrela a losos. Mořské plody a řasy představují bohatý přírodní zdroj jódu, který je klíčový pro syntézu hormonů štítné žlázy.

Ořechy, zejména brazilské/para ořechy jsou vynikajícím zdrojem selenu, důležitého stopového prvku, který je nezbytný pro efektivní konverzi hormonů štítné žlázy z jejich neaktivní formy do aktivní. Můžete je zařadit do své denní rutiny i ve formě Para oleje.

Vejce jsou zdrojem jódu a selenu, oba jsou esenciální pro udržování zdraví štítné žlázy. Ovoce a zelenina bohaté na antioxidanty například meruňky a třešně. Ze zeleniny doporučujeme kozlík, mrkev nebo petržel.

Vhodné jsou také bezlepkové obiloviny, neboť u jedinců trpících autoimunitními poruchami štítné žlázy může přítomnost lepku ve stravě zhoršovat symptomy. Kvalitní bílkoviny a vlákninu poskytují luštěniny, které jsou důležité pro podporu zdravého metabolismu.

Doplňky stravy a bylinky

Chaluha bublinatá – Kelp má příznivý efekt na činnost štítné žlázy, produkci hormonů a kontrolu tělesné hmotnosti. Můžete zařadit také některou z řas, jako je spirulina nebo chlorella.

Ashwagandha (Withania somnifera) je adaptogenní bylina, která může pomoci zvýšit hladiny hormonů štítné žlázy u lidí s hypotyreózou.

Pro podporu správného fungování štítné žlázy je vhodné doplnit stravu o vitamín D, zinek, selen a hořčík. Zinek a selen, v kombinaci s manganem, hrají klíčovou roli v metabolických procesech a jsou, spolu s vitamínem D, nezbytné pro zdravou činnost štítné žlázy.

Tip: Znáte potraviny ke zvýšení hladiny zinku a testosteronu v těle?

Varování před potravinami a látkami, které mohou funkci štítné žlázy narušit

Je důležité omezit konzumaci potravin, které podporují záněty, jako jsou cukry, trans tuky ze smažených jídel a průmyslově zpracovaných produktů, některé mléčné výrobky (s výjimkou čerstvých nebo fermentovaných) a pšenici.

Sója a sójové produkty mají potenciál ovlivňovat absorpci hormonů štítné žlázy, což může mít za následek různé zdravotní problémy. Kromě toho, konzumace kruciferózní zeleniny, jako jsou brokolice, květák, kapusta a zelí, v nadměrném množství může zasahovat do výroby hormonů štítné žlázy, zejména u lidí, kteří trpí nedostatkem jódu.

Rovněž gluten může u některých lidí s autoimunitními onemocněními štítné žlázy vyvolávat zánět a zhoršovat symptomy. Umělá sladidla a přídatné látky také mohou negativně ovlivňovat zdraví štítné žlázy. 

Životní styl a štítná žláza: Jak si vybudovat zdravou rutinu

Štítná žláza je ovlivňována mnoha aspekty životního stylu. Od toho, jak spíte, přes to, jak zvládáte stres, až po to, jak často se hýbete – vše má vliv na fungování štítné žlázy. Jak tedy můžete vytvořit zdravou rutinu, která podpoří její optimální fungování?

zena-meditace

Photo by Laura BC from Burst

Důležitost spánku a odpočinku pro zdraví štítné žlázy

Dostatečný a kvalitní spánek je základním pilířem zdraví štítné žlázy. Během spánku se tělo regeneruje, opravuje a vyrovnává hladiny hormonů, včetně těch, které produkuje štítná žláza. 

Nedostatek spánku může vést k narušení těchto procesů a vyvolat nebo zhoršit problémy se štítnou žlázou. Jak si zlepšit spánkovou rutinu?

  1. Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu, abyste podpořili váš vnitřní biologický hodinový cyklus.
  2. Vytvořte si před spaním relaxační rutinu, která může zahrnovat čtení knihy, meditaci nebo koupel.
  3. Limitujte používání elektronických zařízení před spaním, aby modré světlo z obrazovek neovlivňovalo vaši schopnost usnout.

Vliv stresu na funkci štítné žlázy a tipy na jeho redukci

Stres je dalším významným faktorem ovlivňujícím zdraví štítné žlázy. Dlouhodobý stres může vést k nadměrné stimulaci nadledvinek, což může nepříznivě ovlivnit funkci štítné žlázy. Jak si pomoci?

  1. Pravidelná relaxace a techniky zvládání stresu, jako jsou dýchání, jóga nebo meditace, mohou být velmi účinné.
  2. Naučte se říkat "ne" nadměrným požadavkům na váš čas a energii, abyste předešli vyhoření.
  3. Vyhledejte podpůrné sociální skupiny nebo poradenství, pokud cítíte, že stres ve vašem životě je víc, než můžete zvládnout sami.

Význam pravidelné fyzické aktivity

Pravidelná fyzická aktivita je důležitá nejen pro celkové zdraví, ale také pro zdraví štítné žlázy. Cvičení pomáhá regulovat hladiny hormonů, podporuje zdravý metabolismus a může pomoci zmírnit některé symptomy spojené s poruchami štítné žlázy, jako je únava a přírůstek hmotnosti.

Najděte si formu cvičení, která vám přináší radost a snažte se ji praktikovat pravidelně. Ať už je to chůze, jóga, plavání nebo tanec, důležité je být aktivní. Začněte pomalu, zvláště pokud jste dlouhou dobu nebyli fyzicky aktivní, a postupně zvyšujte intenzitu a trvání vašich cvičebních jednotek.

Chcete-li začít s otužováním, poraďte se s odborníkem. Vytvoření zdravého životního stylu, který podporuje štítnou žlázu, neznamená dělat velké životní změny najednou. Malé, konzistentní kroky a zvyky mohou v dlouhodobém horizontu přinést velké výsledky.

muz-kolo-hory

Photo by Pixabay

Minimalizujte vystavení toxickým látkám a těžkým kovům

Pojem detoxikace může v současnosti působit poněkud znevažovaně, často je totiž jeho význam pochopen jen povrchně. Je však nesmírně důležité snažit se co nejvíce omezit kontakt s látkami, které jsou pro naše tělo toxické, a to zejména ve stravě.

Chemické látky v životním prostředí, jako jsou rtuť, lithium či ftaláty, mohou negativně ovlivňovat endokrinní procesy v organismu. Přestože ne vše lze ovlivnit, můžete kontrolovat vaši stravu a ve značné míře i vzduch, který doma dýcháte.

Efektivní začátek jakékoli detoxikace by měl zahrnovat eliminaci používání syntetických parfémů, tradičních osvěžovačů vzduchu, plastových obalů na jídlo a nápoje, běžné kosmetiky a čisticích prostředků. Namísto toho si udržujte čistotu v domácnosti bez zbytečného vystavování se toxickým látkám.

Rovněž je důležité věnovat pozornost eliminaci plísní v domácnosti, což je častý problém, který vyžaduje řešení.

Přechod ke konzumaci zeleniny a ovoce z ekologické produkce, která není zatížena pesticidy a dusičnany, přináší nejen výrazné zdravotní benefity pro vás, ale zároveň podporuje ochranu životního prostředí.

Ekologické zemědělství, které se vyznačuje šetrnými metodami pěstování bez nadměrného využívání chemických látek a monokultur, má pozitivní vliv na půdu, jakož i na místní faunu a flóru. Tímto způsobem nejenže zlepšujete své zdraví, ale aktivně přispíváte k udržitelnosti a biologické rozmanitosti naší planety.

Harmonický mikrobiom: Klíč k imunitě

Až 75% našeho imunitního systému je ukryto ve střevech, což znamená, že zdraví střevní sliznice hraje významnou roli v činnosti štítné žlázy. Když je střevní sliznice poškozena, patogeny mají možnost proniknout do krevního oběhu a spustit tak reakci imunitního systému. Vzhledem k tomu, že střeva jsou integrální součástí endokrinního systému, je důležité udržovat mikrobiom v harmonickém stavu.

Udržování těla v optimální teplotě

Hormony štítné žlázy hrají klíčovou roli v regulaci spotřeby kyslíku v celém těle a v tom, jak naše tělo produkuje teplo. Pro lidi se štítnou žlázou je důležité udržovat tělesnou teplotu v optimálním rozsahu.

To znamená, že byste se měli vyhýbat extrémním teplotám, ať už jde o chlad nebo horko. V chladnějších měsících se zaměřte na teplé oblečení, vrstvení a nezapomeňte na funkční termoprádlo. V teplejších měsících dávejte přednost lehkému, prodyšnému oblečení, které umožňuje vaší pokožce dýchat.

celo-pot-oci

Photo by Hans Reniers on Unsplash 

Závěr

Zdraví štítné žlázy je neodmyslitelnou součástí celkového zdraví a může významně ovlivnit energii, hmotnost a náladu. Existuje mnoho způsobů, jak můžete přirozeně podpořit funkci štítné žlázy, včetně správné výživy, doplňků stravy, bylinek a zdravého životního stylu.

Důležité je také být si vědom potenciálních negativních vlivů a snažit se je minimalizovat. Pravidelné lékařské kontroly a otevřená komunikace se svým lékařem jsou klíčové pro udržení zdraví štítné žlázy. Péče o štítnou žlázu je důležitým krokem k celkovému zdraví a pohodě, tak neváhejte podniknout kroky k její podpoře již dnes.

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s:

PoctiveSEO: Naučte se, jak psát články, které vydělávají.

radka-ziakova-208

Autor:

Mgr. Radka Žiaková

Obsahová specialistka na zdravotní a odborná témata, majitelka e-shopu Zdravoradka.sk

Jsem magistra sociálních studií se zájmem o zdravý životní styl. Mé znalosti a praktické zkušenosti čerpám nejen z akademického prostředí, ale také z neustálého učení a objevování nových věcí.

Jako vystudovaná zdravotní sestra a majitelka renomovaného zdravotního webu se snažím s láskou a odborností šířit osvětu o zdravé výživě a životním stylu. Zároveň zkoumám nové možnosti v oblasti duševního zdraví a pohody.

Mám blízko nejen k lidem, ale také ke zvířatům a přírodě, což odráží můj celostní přístup k životu. Mé články nabízejí bohatou mozaiku nejnovějších vědeckých poznatků propletených s osobními zkušenostmi. Poskytují čtenářům cenné informace a inspirují k pozitivním změnám pro lepší zdraví a celkovou pohodu.


Zdroje:

https://pentahospitals.sk/blog/ake-procesy-v-tele-ovplyvnuje-stitna-zlaza/

https://is.muni.cz/el/ped/podzim2007/ZS1MP_RZT2/um/Den_jodu_-_projekt_-_vychova_ke_zdravi.pdf

https://www.zzmv.cz/den-jodu

https://vysetrenia.agel.sk/prevencia/stitna-zlaza

http://www.biomedcentrum.sav.sk/zasluha-doc-juliana-podobu-na-vymiznuti-kretenizmu-na-slovensku/

https://ks.lekom.sk/docs/activity/2016/10247/10247-inv-IV_Forum_verejneho_zdravotnictva_2016_ZBORN%C3%8DK.PDF#page=44

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659

https://www.solen.sk/storage/file/article/498a069d5817bc8d0b1c08ed486a6bfd.pdf

https://www.tribune.cz/zdravotnictvi/o-svem-onemocneni-stitne-zlazy-vi-jen-polovina-lidi/